tiistai 7. toukokuuta 2013

Ilmaisia kuvia

Ilmainen mehiläisen kuva kuvablogista


Löytyykö sivustoja, joista saa laillisesti kopioida kuvia, joita voisi käyttää ja muokata vapaasti? Kyllä löytyy. Katso esimerkiksi kuvablogi ja sieltä ilmaiset kuvituskuvat sekä kukka ja mehiläinen -kuva tekstit.

Ilmaisia vapaasti kopioitavia ja käyttömaksuttomia kuvia kutsutaan englanniksi public domain -kuviksi. Suomenkieliset todella ilmaisia ja vapaasti käytettäviä kuvia sisältäviä sivustoja on todella vähän tai ei ollenkaan. Kuvablogi-sivustossakaan ei kaikki kuvat ole niin sanottuja public domain -kuvia.

Ilmaisia kuvituskuvia blogeihin ja uutissivustoihin löytyy muitakin vaihtoehtoja kuin public domain -kuvat. Flickr-sivusto sisältää todella paljon kuvia, ja myös sellaisia, joita voi ilmaiseksi käyttää, kunhan noudattaa käyttöehtojen mukaisen nimeämisen. Tämän tyyppiset kuvat on merkitty sivustossa tekstillä "Some rights reserved" (Osa oikeuksista pidätetään).

Valokuva: Kirainet (flickr) (CC BY-NC-SA 2.0)
CC BY-NC-SA 2.0 -käyttöoikeus myöntää kuvien käyttämisen, mutta ei myymistä/kaupallistamista, kunhan kuvan tekijä mainitaan. Yllä oleva naisen kuva on siis otettu tähän esimerkiksi ja kuvaaja mainittu kuvan alla. Näin monia Flickr-sivuston kuvia voi käyttää täysin ilmaiseksi.

Public domain -kuvista löytyy harvoin ihmisiä malleina, joten Flickr on hyvä kohde sellaisille kuville, joissa halutaan olevan ihmisiä. Public domain -kuvasivustot on usein pullollaan maisemakuvia ja tunnettuja kasveja sekä hyönteisiä.

Toivottavasti ilmaisia kuvia löytyy tämän säästövinkin perusteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti